• Brighton,  England,  Moms on the Road,  United Kingdom

    A Day in the Life of Bunda in Brighton

    Bunda, means Mother in the Indonesian language, is what my daughter calls me, at least until two months ago, before she starts calling me Mommie or Mama (with that British accent), following what her friends at school call their Mom. Children are indeed resembling a sponge, they are very quick in adapting to the surrounding environment. Nevertheless, I am still a Bunda, perhaps the only Bunda in Brighton. My daily life in Brighton, in general, is filled with studying, seeing beautiful places (even only the autumn/winter trees and Victorian-styled houses) and doing mom’s duty. It is not exactly the same, some days feel longer and some days feel easier. This…

  • Indonesia,  Lampung,  Lost Wanderer,  Moms on the Road

    A Long Weekend Getaway to Lampung

    Lampung is a province in the southernmost tip of Sumatra Island in Indonesia. it is the first part of Sumatra to encounter when crossing Sunda Strait from Java Island. Like usual seaport area, Lampung weather is very hot, even in rainy season. In February, the temperature was around 28-30 degrees. The capital city Bandar Lampung is one of the cities where you can enjoy sea and mountain together. The city is passed by the Barisan Mountains, a row of mountains stretched along Sumatra Island end to end between south and north. If you find a city with mountains view fascinating, like I do, then you should come to Bandar Lampung.…

  • Banyuwangi,  East Java,  Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road

    Relaxing Holiday in Banyuwangi

    My last trip in 2017 was to Banyuwangi, the easternmost tip of Java. This trip to Banyuwangi was very relaxing for me. Not in terms of slow pace but because I did not need to research too many details about the destinations in our itinerary. Usually, in my family, I am the one who planned everything before and during traveling because you know… I am a Libra… I mean, I like to organize. However this time we booked a travel agent to guide us around, so we got a driver and a guide + photographer. Why? Even though still in Java island, I considered Banyuwangi was very remote, detached, isolated…

  • Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road,  West Sumatera

    Pulang Kampuang Basamo ke Ranah Minang

    Pulang Kampuang Basamo adalah tradisi orang Minang yang tinggal di luar Sumatera Barat untuk mudik ke kampung halaman secara massal terutama saat Idul Fitri. Saya sebenarnya orang Aceh, tapi Ayah mertua asli Minang. Kami berkesempatan untuk Pulang Basamo di Lebaran tahun ini dengan total rombongan 11 orang. Selama 5 hari 4 malam keliling Sumatera Barat, kami menginap di Maninjau semalam, Bukit Tinggi dua malam, dan Padang semalam terakhir. Untuk transportasi, kami menyewa 1 mobil Toyota HiAce beserta supirnya dengan tarif Rp.1,500,000/hari. Mobil dengan kapasitas 14 seat ini cukup nyaman buat rombongan kami yang kebanyakan orang tua dan ada anak kecil. Senangnya road trip lagi, seperti waktu tur Jawa Tengah akhir…

  • Indonesia,  Lost Wanderer,  Makasssar,  Moms on the Road

    The First Taste of Celebes: Day 3-4

    Hi, this time I am going to write about the rest of my Makassar trip. In my previous post, I have shared places that Lost Wanderer crew (I, my husband and our daughter Nad) visited on our first and second days in Makassar which are: around the city (Fort Rotterdam, Kampung Popsa, Losari Beach) and Maros (Rammang-Rammang, Leang-Leang, Bantimurung). So, where to go next? On the third day, we went to Malino. The same driver, from the same car rental company as yesterday, picked us up at the hotel around 8.30am. I confirmed to continue booking their car rental service just the night before. The rate to rent car 12hours…

  • Indonesia,  Lost Wanderer,  Makasssar,  Moms on the Road

    The First Taste of Celebes: Day 1-2

    Celebes is an old name of Sulawesi, the forth largest island in Indonesia after Sumatera, Borneo (Kalimantan) and Papua. Its biggest city is Makassar, where I and family traveled 2 weeks ago. I’ve been willing to see the eastern parts of Indonesia, especially Sulawesi, since people praise their beauty a lot. But as you know, the beauty is equivalent with the way to go there. The prettier a place is the more difficult to reach it. Some places are required a whole day to reach by changing more than one transportation. Not just it is exhausting but also expensive. With a small kid like mine, I would think twice to…

  • Central Java,  Dieng,  Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road,  Road Trip

    Road Trip Jawa Tengah: Dieng

    Ini adalah lanjutan seri postingan Road Trip Jawa Tengah. Setelah hari sebelumnya menginap 2 malam di Solo lalu jalan-jalan sebentar di Ambarawa, kami melanjutkan perjalanan ke Wonosobo lalu ke Dieng. Trip ke Dieng ini sebenarnya adalah perjalanan yang tertunda. Saya dan Suami sebelumnya pernah planning trip ke Dieng pada bulan Desember 2013. Sudah booking transportasi dan penginapan dari jauh-jauh hari, tapi gagal berangkat karena saya hamil muda. Akhirnya kami jadi ke Dieng tiga tahun kemudian di bulan Desember 2016 dengan satu personil tambahan yang tiga tahun lalu ada di dalam kandungan hehe. Sebelum naik ke Dataran Tinggi Dieng, kami mampir dulu di Kota Wonosobo buat membeli salah satu makanan khas…

  • Ambarawa,  Central Java,  Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road,  Road Trip

    Road Trip Jawa Tengah: Ambarawa

    Ini adalah lanjutan seri postingan mengenai road trip saya dan keluarga ke Jawa Tengah akhir Desember lalu (ya ampun sudah 6 bulan belum juga move on) setelah Semarang, Bandungan dan Solo. Dari Solo, kami menuju ke Dieng melewati Ambarawa. Sebenarnya waktu dari Bandungan ke Solo kami melewati Ambarawa juga tetapi tidak sempat mampir karena sudah kesorean. Berangkat dari Solo jam 8 pagi, kami tiba di Ambarawa sekitar jam 10. Tujuan pertama dan highlight hari itu adalah Museum Kereta Api (KA) Ambarawa. Niatnya sih pengen naik Kereta Wisata yang katanya melewati Rawa Pening dengan pemandangan gunung yang bagus banget, tapi ternyata hanya beroperasi Sabtu Minggu, sedangkan saya kesana hari Jumat (iyah,…

  • Central Java,  Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road,  Road Trip,  Solo

    Road Trip Jawa Tengah: Solo

    Ini adalah lanjutan seri postingan mengenai road trip saya dan keluarga ke Jawa Tengah akhir Desember lalu. Lihat postingan sebelumnya di Semarang dan di Bandungan. Dari Bandungan, kami menuju Solo/Surakarta, dan menginap disana 2 malam. Ngapain aja? Malam pertama, setelah check-in di hotel, kami keluar mencari makanan khas Solo. Hasil browsing sana-sini, saya kami memutuskan untuk ke Nasi Liwet Bu Wongso Lemu di Jl. Teuku Umar. Pas belok di jalan itu, jeng jeng… banyak amat warung dengan nama Nasi Liwet Wongso Lemu, dan semuanya mengaku asli, yang mana yang beneran asli nih? Suami mutar jalan sekali lagi sambil saya cari tau di google. Saya nemu blog yang bilang kalau warung…

  • Accommodation,  Central Java,  Indonesia,  Lost Wanderer,  Moms on the Road,  Semarang

    Review: Hotel Oak Tree Emerald Semarang

    Waktu nyari-nyari penginapan di Semarang, nemu hotel ini, lihat-lihat foto dan review nya, eh kok keren juga ya. Lokasinya secluded di dalam kompleks perumahan elit dan agak tinggi dengan pemandangan bukit. Wow ada ya penginapan seperti itu di Kota Semarang? Jaraknya walaupun bukan di tengah kota, tapi tidak terlalu jauh, hanya sekitar 6km (15 menit berkendara) dari Simpang Lima (yang saya anggap tengah kota nya Semarang lah ya). Sempet mikir-mikir, ambil hotel yang bener-bener di tengah kota atau hotel unik ini ya. Ah yang ini aja deh, kan liburannya santai banget-nget dan bawa mobil sendiri jadi transportasi ga susah walaupun tempatnya terpencil. Next time kalau ke Semarang tanpa kendaraan atau…