Skip to content

WTM: Tempat Wisata di Sentul City

Di Jakarta kita tidak akan pernah melihat pemandangan perbukitan. Well, kadang bisa sih melihat siluet Gunung Salak pagi-pagi banget saat cuaca cerah di area Jakarta Selatan dari gedung berlantai tinggi. Tapi berapa orang sih yang kantor atau apartemennya di gedung tinggi Jakarta Selatan dan bisa nongkrong disana pagi-pagi buta? Yang jelas bukan saya, karena saya tidak pernah melihat Gunung Salak (atau bukit apapun) di Jakarta.

Tempat terdekat dari Jakarta untuk menikmati perbukitan adalah Sentul. Kalau dulu Sentul terkenal hanya dengan sirkuit balap nya, sekarang area tersebut sudah semakin berkembang dengan banyak kompleks rumah bagus, restaurant enak dan tempat wisata keluarga. Walaupun masuk Jawa Barat tapi jaraknya cuma sekitar 50km dari Jakarta, jadi bisa pulang pergi 1 hari kesana tanpa perlu menginap. Bisa jadi pilihan untuk menghabiskan weekend tanpa harus ke mall. Berikut list tempat yang pernah saya datangi di Sentul dalam beberapa kali visit.

Hutan Pinus Gunung Pancar

Ini tempat yang lagi hits. Dari yang ga muncul spot nya di Google Maps sampai akhirnya sekarang muncul. Maklum awalnya kami sempat nyasar mencarinya (namanya juga The Lost Wanderer). Dulu waktu di search di Google Maps, diarahkan ke Sentul Paradise Park. Kami ikutin jalannya tapi kok ga nemu juga, sampai akhirnya hujan turun dan kami batal kesana. Kali kedua kesana untuk piknik bareng tetangga cluster. Salah satu udah pernah kesana jadi mobil kami tinggal ngekor aja di belakang. Kalau naik mobil bisa lewat tol jagorawi keluar di Sentul City. Lurus aja ikutin jalan utama ke arah Jungle Land. Setelah melewati Mesjid Jami’ Al Munawarah ada bundaran belok kiri. Lalu di pertigaan sebelum Jungle Land belok kanan dan mulai ikutin aja jalan perkampungan, sampai deh. Jangan khawatir, sekarang sih udah bisa dicari mudah di Google Maps.

Berikut harga tiket masuk nya (ga tau kalau sudah berubah):
– weekend 7500/orang, 15000/mobil, 7500/motor
– weekdays 5000/orang, 10000/mobil, 5000/motor

Ada apa disana? Sesuai namanya ya ada banyak sekali pohon pinus menjulang tinggi yang bikin adem walaupun piknik di siang bolong. Kalau tidak bawa perlengkapan piknik, bisa sewa tikar dan ada warung makanan juga disana. Ada juga yang menyewakan hammock warna-warni yang diikatkan antara pohon, favorit spot foto nya anak muda kekinian dengan hammock bertingkat-tingkat. Kalau tidak bawa perlengkapan foto, disana juga ada fotografer keliling plus photo set yang sudah disiapkan. Kalau tidak salah biayanya Rp.50,000 yang bisa foto di 3 photoset cantik. Setelah itu kita bisa milih foto mana yang mau di copy dari si fotografer dengan biaya Rp.10,000/foto. Kedengerannya murah ya, tapi pengakuan dari temen ternyata hasil foto nya tu bagus-bagus banget jadi pengen copy semua foto nya hehe.

Untung nya kami kesana bareng temen-temen cluster rumah yang salah satunya punya kamera keren dan jago motret. Jadilah dapet foto kece macam ini.

Taman Budaya Sentul City

Taman ini sebenarnya lebih cocok untuk rombongan besar seperti company outbound, team building, school visit atau family gathering. Ada banyak paket wisata yang ditawarkan dengan peserta min 30 pax. Fasilitasnya ada camping, trekking to waterfall, clay making, membatik dan fun games yang bisa di set di lapangan luas dengan latar perbukitan.

Lalu bagaimana dengan rombongan kecil? Selain bisa menikmati pemandangan bukit dari restaurant Giuliani, Kopi Oey dan Foodcourt, anak-anak bisa bermain layangan, trampoline, flying fox, berkuda, dan naik becak mini. Ada juga playground outdoor untuk anak kecil seperti perosotan dan rumah-rumahan tapi sayang sudah tidak terawat. Tidak ada biaya masuk ke taman ini tapi perlu membayar jika mau melakukan permainan-permainan tersebut.

Tempat ini buka dari jam 9 pagi sampai jam 5 sore. Di sebelahnya ada Hotel Neo+ Green Savana dan di seberangnya ada objek wisata Alam Fantasia, tempat piknik dan taman bermain khusus buat anak-anak (tapi kelihatannya sudah tidak terawat).

Pasar Ah Poong

Walaupun sebutannya pasar tetapi ini bukanlah pasar tradisional melainkan pusat jajanan kuliner seperti foodcourt yang dikelilingi sungai. Meskipun namanya merupakan plesetan dari apung, tempat makan ini tidak mengapung di atas sungai, melainkan di tanah biasa yang langsung berdempetan dengan sungai. Foodcourt jaringan Eat&Eat seperti yang ada di mall-mall Jakarta ini cukup besar tapi kalau weekend sih bisa kesulitan dapat meja kosong saking penuh nya. Waktu itu saya akhirnya makan di Carnivor, salah satu restoran yang masih berada di kawasan Ah Poong, selain Mang Kabayan, Warung Tekko dan Ikkudo. Parkiran juga penuh, banyak yang parkir mobil nya di pinggir jalan dan (seperti kami) di parkiran Masjid Andalusia Islamic Center seberang Ah Poong.

Untuk menyeberangi sungai ke tempat makan Eat&Eat disediakan 2 buah jembatan. Di sungai yang bebatuan itu pengunjung dapat menyewa untuk naik perahu kecil dan bebek-bebekan yang mungkin dapat menyenangkan anak-anak (atau malah bikin takut? Hehe). Yang jelas disana ada juga Eco Art Park, taman terbuka berisi patung, robot dan permainan anak-anak. Tempat family banget deh, asal tahan sama keramaiannya.

Aurora Mansion

Kalau cuma mau duduk-duduk minum kopi santai, bisa coba cafe ini. Ada makanan berat nya juga sih kalau mau makan siang atau malam, mostly western foods. Terletak di dalam kompleks perumahan, di belakang rumah owner nya yang putih megah bak mansion. Restorannya bertingkat 3 dengan dekorasi lucu-lucu dan area balkon di lantai paling atas. Ditambah lokasi gedung nya sendiri yang agak tinggi, kita bisa melihat pemandangan indah perbukitan Sentul dari atas.

Rumah Makan Karimata

Rumah makan berlantai dua ini menyediakan meja dengan kursi dan meja lesehan. Meja lesehannya ada lubang untuk menjatuhkan kaki ke bawah, jadi tidak harus duduk dengan kaki melipat. Ini penting ya buat yang kakinya sering kesemutan seperti saya hehe. Meja lesehan selalu lebih menyenangkan buat anak-anak karena mereka bisa bergerak bebas kesana kemari (tanpa harus dikejar-kejar) dan tidak perlu diam duduk di kursi saja. Menu spesial yang paling enak dan sering dicari di restoran ini adalah Ikan Patin Bakar Dalam bambu, yummm!

Itulah list tempat di Sentul yang menarik untuk dikunjungi bareng keluarga. Sepertinya masih banyak lokasi lain yang belum saya datangi. Mungkin next time saya update postingan ini kalau ada tempat lain di Sentul yang sudah bisa saya review lagi. Jadi, mau coba jalan-jalan dan menikmati perbukitan di Sentul weekend ini?

95 thoughts on “WTM: Tempat Wisata di Sentul City”

  1. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for inexperienced blog writers? I’d genuinely appreciate it.

  2. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  3. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  4. I’m now not positive where you are getting your info, however good topic. I needs to spend a while learning more or working out more. Thank you for fantastic information I used to be in search of this information for my mission.

  5. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

  6. We stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page for a second time.

  7. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  8. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thank you!

  9. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  10. I think what you postedwrotebelieve what you postedtypedsaidthink what you postedtypedsaidbelieve what you postedtypedWhat you postedtypedsaid was very logicala bunch of sense. But, what about this?think about this, what if you were to write a killer headlinetitle?content?typed a catchier title? I ain’t saying your content isn’t good.ain’t saying your content isn’t gooddon’t want to tell you how to run your blog, but what if you added a titleheadlinetitle that grabbed people’s attention?maybe get people’s attention?want more? I mean %BLOG_TITLE% is a little vanilla. You could peek at Yahoo’s home page and watch how they createwrite post headlines to get viewers to click. You might add a related video or a related picture or two to get readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it could bring your postsblog a little livelier.

  11. First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips? Cheers!

  12. Greetings from Colorado! I’m bored to death at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

  13. Greetings I am so thrilled I found your blog page, I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I dont have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb b.

  14. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

  15. Thank you, I have recently been searching for information approximately this topic for a while and yours is the best I have came upon so far. However, what about the conclusion? Are you positive about the source?

  16. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Appreciate it!

  17. Superb website you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really love to be a part of group where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

  18. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

  19. Hi there! This article couldn’t be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will forward this information to him. Pretty sure he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  20. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

  21. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this. And he in fact bought me breakfast because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this topic here on your web site.

  22. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!

  23. I have been surfing online more than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely value enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will probably be much more useful than ever before.

  24. Хотите получить идеально ровный пол без лишних затрат? Обратитесь к профессионалам на сайте styazhka-pola24.ru! Мы предоставляем услуги по стяжке пола м2 по доступной стоимости, а также устройству стяжки пола под ключ в Москве и области.

  25. Если вы заботитесь о качестве и скорости работы, посетите наш сайт mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru. Мы предлагаем услуги механизированной штукатурки для идеально гладких стен.

  26. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal. I must say that you’ve done a superb job with this. In addition, the blog loads very fast for me on Opera. Outstanding Blog!

  27. This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  28. This is the right site for anybody who would like to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want toHaHa). You definitely put a brand new spin on a topic that has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent!

  29. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published.